dissabte, 23 de febrer de 2013

La pregunta és: 26, 27,5 o 29 ?26, 27.5 o 29 polzades de roda, aquesta és la qüestió. Aquesta és una de les principals i més recurrents preguntes en què estan enredats els partidaris d'unes i altres. A més, estem segurs que el gran dilema de qui vulgui adquirir una nova MTB gira al voltant d'aquest assumpte.

El primer i el més important que cal dir sobre això és que tingueu la bicicleta que tingueu, el que no és gens recomanable és fer ajustaments o arranjaments casolans, per tractar d'acoblar una bicicleta a un nou mida de roda. Cada model té una disposició de mesures i angles en el quadre i en els diferents components, sobretot la forquilla de suspensió, precisos i específics per a una mesura de roda, de manera que descartem totalment el acoblar rodes d'una altra mesura a bicicletes pensaves i dissenyades en una altra de diferent. Amb això us volem dir que si teniu una 26 polzades i voleu posar-li unes rodes de 29 o 27/5 o viceversa, descartar. Aquest és el nostre consell.


Per contra, si el que voleu és adquirir una nova bici i esteu dubtant quina és la que millor us vindria, us hem de dir que al voltant d'aquest debat no hi ha una veritat absoluta. Cadascuna d'elles ofereix uns avantatges i uns inconvenients pel que fa a les altres. Per aquest motiu, el primer que us heu de preguntar és quin és l'ús que li donarem i què esperem que ens ofereixi, el seu comportament en diferents situacions.


Les 26 polzades, la mesura estàndard més estesa a Espanya fins fa poques dates, ofereix una prestacions molt bones en terrenys on has de maniobrar molt, senders estrets i que requereixen molts canvis de ritme. No oblidem que el principal avantatge d'aquest model sobre les 27.5 i 29 polzades és la capacitat de reacció més ràpida i una maniobrabilitat millors.


La 29 polzades està en l'extrem contrari, únicament són 3 polzades de diferència, però us assegurem per qui no hagi tingut ocasió de comparar-les, que és una gran diferència de mida. En aquest cas la 29 polzades ofereix una pitjor
maniobrabilitat i una reacció o esprint més complicat, més lent i menys efectiu.
 En rodatge i amb la inèrcia de la velocitat guanya amb molta solvència a la 26. Rodar amb una 29 per una terreny pla i sense haver de maniobrar constantment és considerablement més eficaç que la 26, sense dubte. Hi ha un altre aspecte molt destacable i que, al nostre parer, pot marcar una gran diferència. És la forma d'afrontar els temuts rierols de l'aigua, sots o grans arrels d'arbres. Aquí també venç la 29, per la seva major diàmetre de roda aquests obstacles es lliuren més fàcilment i la bicicleta passa millor per aquests terrenys.
                              A la foto en Santi amb 29, i en Paco amb 26

Ara, què dir de la 27.5 polzades .... És evident, com us podeu imaginar la mida intermedi té unes prestacions que estan a mig camí entre una i altra. No pot competir en l'esprint o en maniobrabilitat amb la 26 i tampoc ho pot fer en rodatge amb inèrcia i velocitat amb la 29. Per contra, té les virtuts de les dues a parts iguals, és el punt intermedi, com indica clarament la mesura de la seva roda.

Sorgeixen dubtes també sobre la mida del propi ciclista, és a dir, és habitual escoltar que si ets alt, més de 1.80 cm, mida pot ser la 29, i si per contra no arribes al 1.70 cm et convé més una 26. Bé, aquí hem de desmuntar en certa mesura aquest mite, no volem dir que no hi hagi res de veritat en això, perquè és cert que és també un aspecte a tenir en compte, però no tant com es comenta en alguns fòrums. Des de la nostra modesta opinió, no ha de ser un factor definitiu, i una persona no molt alta, i d'estatura mitjana tirant a baixa pot perfectament rodar amb una 29 i al contrari. Aquí us recomanaríem que, tret que sigueu molt baixets i molt alts, aquest no hauria de ser el principal factor que us fes decantar per una o altra.


També volem apuntar que des de les pròpies cases de bicicletes cada vegada s'està promocionant més i s'està avançant molt tant en els models de 27.5 i 29 polzades. Què la 26 quedarà obsoleta en breu? Doncs segurament no, però sí que, des de la nostra modesta opinió repeteixo, el futur tendirà més a les 27.5 i 29; d'això sí que estem segurs. Encara que ara la majoria de bicicletes MTB que vegeu siguin de 26 polzades, això canviarà en poc temps, és la nostra aposta.


Per finalitzar, i recorrent al sempre atractiu món de la competició professional, que ens serveix de mirall en moltes ocasions, cal recordar que alguns il · lustres com Absalon segueixen apostant per la 26 polzades, què Khulhavy o el nostre campió José Luis Hermida s'han passat a la 29 polzades i no els va gens malament, i el 2012 l'home de l'any ha estat Nino Schurter, i la seva bicicleta és una 27/5 polzades. 


 En resum, que de tot hi ha a la vinya del senyor, però sí que detectem també en aquest camp un auge tremend de les 29 polzades i en l'últim any, el 2012, la veritable revelació ha estat la 27.5.

Aquesta és l'opinió  del "Tío del Mazo" tret del facebook, esperem  haver aclarit dubtes, o no.
Com diuen els que la tenen: "És que la 29 s'ho menja tot"

1 comentari:

  1. Jo era dels mes escèptics amb el tema de les 29". He tingut a prova una, durant una setmana , i tot el que pensava sobre aquestes bicis, m'ha canviat els esquemes. Tan es així, que la propera segurament serà una 29".
    No he provat la 27.5", però si algú ho a fet,que digui el seu parer.

    ResponElimina